Press "Enter" to skip to content

Onze jeugd aan het werk

Het Belgian Youth Chess Championship Organizers – Bycco voor de vrienden – heeft van het – door de meeste scholen gevolgde – verlengde Hemelvaart weekend geprofiteerd om de Belgische Jeugdkampioenschap voor 2024 te laten doorgaan. Niet alleen het tijdstip maar ook de plaats was deze keer anders, niet de Floreale in Blankerge zoals vorige jaren, maar het Sint-Pietersinstituut in Turnhout was de plaats waar de jongeren het zouden uitvechten.

4 jongeren van onze club – Pacôme en Ivan kwamen uit in de U-12, Justin en Nolan in de U-16 – deden mee en ook Mykyta had zich ingeschreven in de U-12, maar dan onder de vlag van onze zusterclub in Opwijk. Laten we even kijken hoe ze het gedaan hebben …

Pacôme begon goed: de vier eerste matchen, waarvan de 4de tegen een speler met 1845 ELO, werden allemaal gewonnen, twee keer met wit, twee keer met zwart. De 5de partij was echter tegen een speler van 1997 met zwart en dat bleek dan toch teveel verschil, hij moest zich gewonnen geven. In de 6de partij tegen een tegenstander met 1953 ELO en met de witte stukken wist hij wel nog een remise uit de brand te halen. Hij kon in zijn laatste partij met zwart tegen een iets betere tegenstander niet winnen en eindigde zodoende op 4,5 op 7 en kwam hiermee op de 9de plaats in zijn leeftijdscategorie.

Ivan startte met de zwarte stukken met winst, maar de 2de tegenstander (die enkele dagen later de 4de tegenstander van Pacôme zou worden) was te sterk met zijn 1845 ELO, ondanks dat Ivan met wit speelde. De drie volgende partijen werden allemaal remises. Dan nog tweemaal met wit, beide partijen tegen spelers zonder ELO, verloren in de 6de partij, maar gewonnen in zijn laatste. Zo eindigde Ivan met 3,5 op 7 en kwam hiermee op de 30ste plaats terecht in zijn leeftijdscategorie.

Mykyta had dezelfde start als Ivan, winst in zijn eerste partij maar dan met de witte stukken. Ook hij ging echter onderuit in zijn tweede partij tegen een tegenstander met 1713 ELO, hij speelde dan wel met de zwarte stukken.  Opnieuw winst in zijn derde partij met de witte stukken, maar in de 4de partij moest hij alweer buigen tegen een tegenstander met 1660 ELO met de zwarte stukken. Op zaterdag dan toch nog tweemaal winst, één keer met wit tegen een Hongaar en één keer met zwart tegen een speler met 1603 ELO. In zijn laatste partij speelde hij remise met wit tegen een speler met 1632 ELO. Zoals Pacôme gaf dat 4,5 punten op 7, maar hij eindigde iets lager in zijn leeftijdscategorie, namelijk op een 15de plaats.

Justin is zeer goed bezig in ons clubkampioenschap, dus we kunnen niet ontkennen dat we zijn resultaten extra aandachtig hebben gevolgd. Zijn eerste partij met zwart tegen een tegenstander met 1507 ELO verloor hij. De tweede partij, deze keer met wit en tegen een speler die iets sterker was dan zijn eerste tegenstander, namelijk 1585 ELO won hij wel. In de derde ronde kreeg hij opnieuw een sterkere tegenstander, namelijk 1635 ELO en speelde hij met zwart en deze keer speelde hij remise. In de 4de ronde kreeg hij opnieuw een iets sterke tegenstander, 1643 ELO deze keer en met de witte stukken wist hij zijn tweede overwinning binnen te halen. In de volgende ronde kreeg hij deze keer een veel sterkere tegenstander voor zich, 1912 ELO, en ondanks dat hij met de witte stukken mocht spelen ging hij onderuit. Niet zeker of hierdoor iets is blijven hangen, maar de voorlaatste ronde verloor hij ook, tegen een tegenstander met 1587 ELO, weliswaar met de zwarte stukken. Met wit kon in de laatste ronde toch nog zegevieren, toeval of niet speelde hij tegen Nolan en met de witte stukken. Zo eindigde zijn tornooi met 3,5 op 7 op een 36ste plaats in zijn leeftijdscategorie.

Nolan is de enigste speler die nog niet genoeg partijen had gespeeld om nu al over ELO te beschikken. De eerste tegenstander leek met zijn 1696 ELO alvast te sterk voor Nolan. Bovendien speelde Nolan deze partij met de zwarte stukken. Met wit ging het tegen een tegenstander van 1595 ELO al iets beter: remise. De derde partij, opnieuw met zwart en deze keer tegen een opponent met 1616 ELO, werd ook verloren. Dan volgden drie partijen tegen spelers die ook geen ELO hadden, er werd eerst twee keer met wit gespeeld en dan één keer met zwart, Nolan wist de 2 laatste partijen van deze reeks van drie te winnen. En zoals geweten eindigde hij met verlies tegen Justin met de zwarte stukken. Hij eindigde zodoende met 2,5 op 7 op de 50ste plaats in zijn leeftijdscategorie.

Als je iemand anders kent en je wil even kijken hoe die het gedaan heeft, dan kun je hier zoeken in de lijst met deelnemers: https://www.bycco.be/participants_bjk

Eens je die gevonden hebt, dan kun je hier per leeftijdscategorie alle informatie terugvinden:

U8U10
U12U14
U16U18
U20

Hier vinden jullie een mooi samenvattende video van het event.

Afspraak volgend jaar, deze keer terug in de Floreale in Blankenberge en opnieuw tijdens de Krokusvakantie!