Press "Enter" to skip to content

Wie was Reti?

Een korte biografie van Richard Reti. 
Wie was hij, wat dreef hem? Een reportage….

De artiest, zoals hij ook wel wordt genoemd was een wiskundige die al gauw schaakmeester werd. Geboren in 1889. Amper 40 jaar later was hij al het hoekje om…

Hij is geboren in Pezzinok, het voormalige Tschekoslovakije, voormalige kolonie van Oostenrijk,… Zijn jeugd bracht hij door in Wenen  en sloot zich daar aan bij de Weense schaakclub. Zijn studies kwamen algauw in confrontatie met zijn schaakpassie en hij koos voor het laatste en werd schaakgrootmeester. Zonder diploma begon hij aan zijn eerste tornooien tot aan de oorlog die een einde stelde aan zulke evenementen.

Na de oorlog begon zijn glorieperiode en speelde hij de ene grootmeester na de andere naar huis maar hij kon blijkbaar de sterkte van sommige tegenstanders moeilijk inschatten want waar hij goed speelde tegen grootmeesters bleef hij in gebreke tegen zwakkere tegenstanders. Die rechte lijn met valse noten in zijn spel was typisch gedurende zijn hele carrière. Een andere verklaring voor zijn inconsequenties in het afmaken van tornooien zijn zijn andere bezigheden zoals eindspelstudies en  blindschaakpartijen. Tot 24 borden blindschaken wist hij te bespelen. Een andere verklaring die sommige geven aan Reti’s mindere partijen is zijn constante zoektocht naar het betere, artistiek fijnere schaakwerk; een simpele propere mat zal hij afwijzen t.v.v. een moeilijkere maar artistiek hoogstaandere mat. Als hij ooit weet te verliezen houdt hij geen wrok tegenover zijn spelers maar als het geluk hem toelacht is het meestal zo dat zijn matzettingen meesterstukjes zijn. Zelfs de wrokkige en altijd zure Aljechin weet in 1922 te stellen dat hij en Reti de 2 beste blindschaakspelers ter wereld zijn.