Press "Enter" to skip to content

Eindejaarsgeschenken voor schakers

Last updated on 26/12/2023

In de voorbije weken ben ik zeker dat we allemaal de vraag hebben gekregen wat we graag zouden hebben als eindejaarsgeschenk, of wat we zouden geven aan iemand als eindejaarsgeschenk.

Ik ging dus op zoek naar mogelijke eindejaarsgeschenken waarmee je een schaker blij zou kunnen maken. Dan mag je zelf nog kiezen of je liever geeft of krijgt.

Om het gemakkelijk te maken, heb ik alles wat ik heb gevonden in een paar categorieën verdeeld.

  • Kledij

Laten we starten met kledij.

Er zijn de klassiekers: een trui, een hoodie of een T-shirt met één of andere tekst die je zou zeggen tijdens het schaken, met schaakstukken (en eventuele andere sporten) erop of met één of andere waarheid over schakers (zie je wel dat schakers vrije tijd hebben). Je kunt tijdens de Kerstdagen zelfs een stapje verder gaan door er een trui van te maken met schaakstukken in Kerstmissfeer of zelfs ineens iedereen een Gelukkig Kerstmis te wensen (met een woordspeling tussen Chess en Christ in het Engels), ook hier uiteraard met schaakstukken.

Maar het kan zeker nog gekker, wat dacht je van een das met schaak motief, al dan niet modern. Daar zal je sowieso de tegenstander mee verwarren. Minder zichtbaar zijn de sokken met schaakstukken op, tenzij je een korte broek zou dragen. Van korte broeken gesproken, in de zomer kun je zelfs (bij voorkeur zonder de sokken) flip-flops aandoen met een schaak motief.

Ik heb ook een legging gevonden met een Paardlogo, maar hierbij vraag ik om dit aub enkel aan vrouwelijke schakers cadeau te geven. Die dassen zorgen al voor genoeg verwarring!

Last but not least, heb je een baby met een talent voor schaken (of wil je het lot een handje helpen), dan kun je ook een rompertje kiezen die dat duidelijk maakt.

Tijdens corona hadden we het zeker ook kunnen gebruiken, maar misschien zijn er mensen die het nu nog altijd interessant vinden om een mondmasker aan te doen, je kunt kiezen tussen een schaakmotief of een waarheid over schakers.

  • Feesten

We beginnen met de versiering, in de kerstboom hoeven we niet enkel ballen te hangen, we kunnen er ook schaakstukken in hangen. Aan de schoorsteen hangen we dan onze Kerstkous met een schaakstuk in kerstsfeer erop.

Wie geen afwas wil doen na de eindejaar maaltijden kan ervoor kiezen om met kartonnen borden te werken met schaakstukken erop en/of bekers te gebruiken met twee Dames die verliefd lijken te zijn. Verder bestaan er ook dienbladen met een schaakmotief erop, mochten er niet genoeg stoelen zijn, dan kan iemand in de zetel eten.

Voor tijdens het ontbijt de dag erna kun je een mok vinden met schaakmotief of met een waarheid over schaken (neen, we hebben geen kater, we spelen gewoon schaak in gedachten).

  • Woninginrichting

Voor een schaker is tijd een belangrijk concept, maar ook gewoon weten hoe laat het is, is nuttig, al was het maar om vrijdagavond op tijd te zijn voor de start van de partij om 20.00 uur, dus geef een klok cadeau. Je kunt kiezen tussen een moderne stijl, maar je kunt de schaker ook een dienst bewijzen door hem te laten berekenen welk uur het is aan de hand van de waarde van de stukken.

Na een vermoeiende avond schaken is het altijd leuk voor een schaker om in de zetel te ploffen, zijn kussen met schaakstukken achter de rug, met de benen op een poef met schaakstukken en onder een deken met schaakmotief.

Een douche kan ook altijd relaxerend werken, zeker als het douche gordijn er één is met schaakstukken erop. Je kunt dan kiezen tussen grote of kleine stukken.

  • Schaakstukken en/of schaakborden

Uiteraard heeft een schaker schaakstukken en een schaakbord nodig om zijn favoriete spel te spelen.

Aangezien we volop in de Kerstperiode zijn heb ik gezocht naar schaakstukken en borden die in dit thema zijn gemaakt. Het kan zeer goedkoop zijn, zoals die met de plastiek stukken in rood en groen (zie je wel dat niet alles zwart en wit hoeft te zijn). Iets duurder is het schaakbord met stukken die je kunt meenemen als je ergens op vakantie gaat, ook hier in een andere kleur, namelijk blauw en rood. Als je toch iets unieker zoekt dan kun je een Keramisch schaakbord met stukken kiezen, de rode stukken stellen de Kerstman en Kerstvrouw voor, de blauwe stukken zien er uit als Jozef en Maria. Er bestaat ook een schaakbord met zeer mooie houten schaakbord, de houten schaakstukken stellen allebei de Kerstman en zijn helpers voor, maar dan de ene kant in de oudere groene kleuren, de andere in de moderne rode kleuren. Ik vind de Torens in de vorm van dennenbomen zeer leuk, maar ik vond ook een versie met de Torens in de vorm van zakken vol geschenken. Maar je kunt ook helemaal met dennenbomen werken, gewoon een andere vorm naargelang het stuk dat je voorstelt. Als laatste de ultieme collectors item, die je enkel en alleen nog kunt verkrijgen via Ebay als iemand het zijne wil verkopen, de Kirkland Christmas chess set. Voor deze laatste ben je ook best bereid om iets dieper in de portemonnee te duiken.

Eens je een bepaald geschenk hebt gekozen, dan kun je het ook verpakken in papier met een schaakmotief, ik vond er verschillende soorten. Uiteraard kun je ook een niet schaak gerelateerd geschenk verpakken in dit papier.

Dat was het voor mij, hebben jullie nog ideeën?