Press "Enter" to skip to content

Clubkampioenschap – stand van zaken na 4 rondes

Last updated on 27/12/2023

Ons clubkampioenschap is vier rondes ver, we hebben een derde van het totaal aantal rondes gespeeld, dus dacht ik dat het tijd was om een stand van zaken te maken.

Zijn er al bepaalde duidelijke kandidaten op de titel, is het eerder ervaring of jeugd die de opperhand krijgt, zijn het de nieuwelingen die met de beker zullen lopen, …

Op deze en andere vragen zal ik trachten een antwoord te geven.

Drie spelers hebben een foutloos parcours tot nu toe: Justin, Patrick en Wim hebben alle drie 4 op 4 gehaald. Drie totaal verschillende profielen, Justin is de jeugd, Patrick zal ik de regelmatige sterke schaker noemen, terwijl Wim dit jaar terugkeert uit een langere inactiviteitsperiode, maar duidelijk maakt dat hij – en dat zie je nog in zijn ELO rating – nog steeds een zeer goede schaker is.

Daarachter zijn er twee outsiders, Wouter en Georges hebben 3 op 4 gehaald. Georges verloor in ronde 4 van Justin, terwijl Wouter dat eerder al had gedaan in ronde 1. Zo bevestigt Justin alvast dat hij goed op zijn plaats staat bovenaan de top 3. Met een 3 op 4 hebben Wouter en Georges echter nog de top plaatsen in het vizier, de volgende weken zullen moeten bepalen welke richting het uitgaat.

Er kunnen zich nog twee spelers toevoegen aan deze outsiders, Benny – onze clubkampioen van vorig seizoen – en Vincent – een zeer sterke jeugdspeler die dit seizoen ook de draad terug oppikt –  hebben nog hun partij van ronde 4 niet afgewerkt (respectievelijk tegen Jelle en tegen Bob), maar als ze die winnen dan hebben ze ook 3 op 4 gehaald. Benny heeft verloren van Patrick, één van de huidige top 3, maar dat deed hij vorig seizoen ook al, dus eigenlijk is hij nog altijd volledig op schema om opnieuw kampioen te spelen. Vincent verloor dan weer op het eerste gezicht verrassend van Michel in de eerste ronde, maar het moet gezegd worden dat Michel ons meer dan eens zijn verborgen talenten heeft getoond, in de Beker heeft hij er bijvoorbeeld Axel uit gekegeld en in de tweede ronde van het Clubkampioenschap heeft hij Gerrit in het stof doen bijten.

Gerrit zelf is de volger van de outsiders, met 2,5 op 4 doet hij het slechts net minder goed. Zoals reeds gezegd verloor hij tegen Michel en speelde hij remise tegen Mykyta. De top 3 of de outsiders kwam hij nog niet tegen – maar hij won met veel plezier tegen mij in de 4de ronde – dus zullen we in zijn geval moeten afwachten hoe hij doet tegen hen. Uit ervaring weten we wel dat Patrick het altijd moeilijk heeft tegen Gerrit, maar tegen Wim of tegen Justin is het nog een vraagteken hoe hij het zal doen. Hij speelt wel tegen Benny in ronde 5, dat zal al een eerste test zijn.

Met nog steeds de helft van de punten volgen dan Michel en Jean-Louis. Michel won twee keer, tegen Gerrit had ik al gezegd, maar hij won ook tegen en hij verloor ook twee keer, tegen Patrick en tegen Wim, twee spelers uit de top 3. Jean-Louis won dan weer tegen Maarten en tegen Eddy, maar verloor tegen Johan en tegen Justin, één van de spelers in de top 3.

André heeft nog een partij tegoed tegen Johan. Als hij die wint, komt hij op dezelfde hoogte als Gerrit, verliest hij die, dan valt hij uit de top 10. Bij remise voegt hij zich aan het groepje Jean-Louis & Michel. Hier zullen we op 5 januari, als de partij wordt gespeeld, dus meer over weten.

We zien in de 5de ronde dat Patrick en Justin – twee spelers uit de huidige top 3 – alvast tegen elkaar uitkomen, zeker en vast een partij om in het oog te houden. Wim zal tegen outsider Georges spelen, dat zal ook de moeite waard zijn. Sowieso zit iedereen nog steeds relatief dicht tegen elkaar, dus voorlopig blijft het spannend!