Press "Enter" to skip to content

Interclub R4 – Jeugdploegen laten zich niet kennen

Zondag was het weer zo ver de vierde ronde van onze nationale interclub. De twee jeugdploegen moesten tegen Kapelle-op-den-bos (KODB) van Hugo Van Steenwinckel. Op paper waren de beide ploegen van KODB sterker dan onze ploegen. Gelukkig zijn wij in bezit van talentvolle jeugdspelers die hier en daar mensen en ploegen pijn doen achter het bord. Dit is het geval voor afgelopen zondag, maar het was niet zonder slag of stoot.

Opwijk 4 met mij vertegenwoordigd op bord 1 kwam er met de schrik van af, althans het begon zeer mooi. Justin was te laat dus moest 2€ in de pot doen, met deze pot gaan we op het einde van het seizoen iets tof doen, totale potstand: 4€. De tegenstander van Justin besloot om Caro-Kann te spelen en waarop Justin reageerde met de fantasy variantion.

5 zetten later stond hij een stuk voor, Justin is zeer rustig blijven nadenken. Na de partij deelde hij mee dat hij zich had voorbereid en wist dat zijn tegenstander Caro-Kann speelt. Proficiat Justin, pro-actief zijn loont! Op bord 3 zit er een ander talent Mykyta, maar deze keer had hij besloten om een slechte opening te spelen.

Lb4 terwijl er geen paard is op c3 een zeer rare en slechte keuze. Het geeft zwart de opportuniteit om met tempo c3 – d4 te spelen en het centrum helemaal in te nemen. Mykyta speelde hyper snel (niet eens super snel) en met veel confident zoals de stijl van Nepo. Helaas was het goed voor zijn tegenstander. Hij heeft de partij niet geshared, maar uiteindelijk speelde zijn tegenstander het niet top, maar kwam wel een kwaliteit voor te staan. Mykyta maakte hier weer een rare keuze en besloot alle stukken af te ruilen. Kort daarna mocht hij de boeken sluiten en zo werd het 1-1.

Op bord 2 is nog een andere Prodigy, Pacôme. Hij speelde een strategische opening waarbij nauwkeurige zetten key zijn. Zijn tegenstander kende het niet goed en speelde wat mindere zetten waardoor Pacôme in een stelling terugkwam dat praktisch makkelijk te spelen is met wit. ZIjn tegenstander speelde Scandinavisch, maar door de keuze van Pacôme is de stelling te transposed naar een Caro-Kann Panov variant.

De stelling hierboven is geen makkelijke stelling als je niet familiar bent met deze structuren. In kort, wit heeft een zeer praktische stelling dat heel makkelijk speelt; Om dat te bereiken, waren nog enkele nauwkeurige zetten nodig om alle potentiele tegenspel van zwart tegen te houden. Op dit moment was Pacôme van zijn bord, hij kwam aan zijn bord en binnen de minuut speelde hij c5. Hiermee geeft wit heel zijn voordeel weg en komen we in een gelijke stelling terecht.

Enkele zetten later blundert hij een stuk en ziet het er niet rooskleurig uit:

Ik blijf verwonderd dat Pacôme, net zoals Mykyta met volle confidence blijft doorspelen alsof het allemaal part of the plan was. Ik ben er van overtuigd dat deze nuances zeker invloed hebben op de tegenstanders.

Fast forward naar zet 33, waar we nog steeds een stuk achterstaan tegen een pion, maar ik geloof zeker in de drawkansen van wit op dat niveau. b6 was zeker de beste zet, hiermee forceer je zwart of alle pionnen af te ruilen aan de damesvleugel en enkel spel te hebben aan de koningsvleugel. Vanuit een perspectief van de verdediger wil je altijd maar 1 kant verdedigen, want dat ik veel makkelijker. Bovendien heeft zwart the loper van de foute hoek, dat kan enkel in het voordeel van wit zijn!

Pacôme koos voor een andere aanpak en dat loonde! Zijn tegenstander maakte een blunder waardoor Pacôme de stuk terug won en makkelijk remise hield. Ik ben zelfs van overtuigd dat wit op een bepaald moment zelfs voor winst kan spelen vanwege de goeie positie van zijn koning.

Ten slotte zat ik op bord 1, mijn tegenstander koos voor een gesloten stelling, meer commentaar in the game zelf:

1,5-2,5! Met de hakken over de sloot, but people will only see the result not the process.

Op papier zijn wij de 5de sterkste ploeg van de reeks, waarbij Midden-Limburg (tegenstander van ronde 6) met kop en schoulders uitsteekt. Met de juiste portie geluk & skill kan er altijd verbaasd worden. De stand ziet er uit als volgt:

Ronde 5 zal een speciale ronde worden en potentieel bepalen wie voor de titelrace zal strijden. Nr 1 & nr 2 spelen tegen elkaar! Onze ploeg speelt de volgende ronde tegen Dolle Toren Leuven 4, een zeer haalbare kaart, veel success allemaal!

De andere jeugdploeg Opwijk 6 heeft brandhout gemaakt van hun tegenstanders, helaas werd het geen 4-0, maar het was zeker verdiend. Alexandre, op bord 4, was de eerste die won, en ik moet toevoegen het was zeer goed gespeeld van hem. Ik heb niet heel de partij gezien, maar telkens dat ik ging kijken toverde hij zetten op het bord die toch een indruk nalieten.

Op bord 2 zat wouter en had een gewonnen stelling vanuit de opening, helaas werd er een kwaliteit geblunderd later in de partij en dat was er te veel aan. Misschien had Wouter nog kansen na de blunder, maar ik heb enkel snipets gezien van de partij.

Op bord 1, hun team kapitein Alim, had een complexe stelling vanuit de opening die hij clean heeft geconverteerd in een winst. Meer valt er niet te vertellen.

Op bord 3 mocht Bob het opnemen tegen een tegenstander die iets sneller zou mogen opgeven. Bob stond 2 stukken voor en de partij heeft nog zeker een uur geduurd, waarbij de tegenstander ook nog eens remise heeft aangeboden. Uiteindelijk gaf hij op en konden we allemaal rustig naar huis gaan.

Ook deze jeugdploeg is goed bezig en speelt potenieel mee voor de titel:

One Comment

 1. Wim Casier
  Wim Casier 04/12/2023

  Dankjewel voor het uitgebreide verslag! Het is idd mooi om vast te stellen dat sommige jongeren hun openingen al goed voorbereiden! Puik werk, Justin!
  En wat een mooie resultaten! Bravo!

  Voor de pot (momenteel 4 eur) is het wel te hopen dat er de volgende rondes wat meer laatkomers komen opdagen zodat de potinhoud drastisch kan verhogen! 😉

  Wim

Comments are closed.