Press "Enter" to skip to content

En nu enkele rustige weken?

Alweer een druk weekend in ’t Hiembeeks Kotteer voor de schaakclub, met op vrijdag de tweede ronde van het clubkampioenschap en op zondag ronde 3 van de Interclub.

Maar daarna ziet het ernaar uit dat het enkele rustige weken zullen zijn.

Vrijdag begon het weekend dus met onze tweede ronde van het Clubkampioenschap. Bijna alle partijen werden tegelijk gespeeld, alleen Jelle had al een andere afspraak: Union speelde thuis tegen Eupen en als fervente supporter kon hij dat niet missen. Bij Jelle is RUSG nummer 1 in zijn prioriteitenlijst, daarna pas komt schaken. We vergeven het hem.

Wim was het snelst klaar met Jorik, volgens Wim had Jorik in de opening al iets laten liggen. De langste partij kwam op conto van Steven en Wout, Steven vertelde me nadien – ik was toen al thuis, aangezien Jelle er niet was kon ik iets vroeger weg – dat ze tot na middernacht bezig waren geweest, ondanks fervente tegenstand moest Steven uiteindelijk het onderspit delven. De meest merkwaardige uitslag kwam uit de partij van Gerrit tegen Michel, in een redelijk scherpe stelling was het Michel die aan het langste eind trok.

Zondag dan weer drie ploegen op bezoek voor de Interclub in ’t Hiembeiks Kotteer, CREB Bruxelles met hun derde ploeg zou het opnemen tegen ons volwassenploeg, Leuven centraal met hun 8ste ploeg moest tegen onze eerste jeugdploeg spelen en KGSRL kwam vanuit Gent met hun 19de ploeg – je leest het goed, ze hebben 19 (!) ploegen in Interclub – om het op te nemen tegen onze tweede jeugdploeg.

Ikzelf was er om 14:00, ik was wel reserve maar Jan had me laten weten dat iedereen had bevestigd, dat ik dus normaal gezien dus niet zou moeten spelen. Onze eerste ploeg speelde wel zonder Patrick, dus dacht ik dat het sowieso geen slecht idee zou zijn om even af te komen om te zien hoe alles ging.

Toen ik dus aankwam was bijna iedereen aangekomen. Alleen Georges was nog onderweg, hij had al verwittigd dat hij omstreeks 14:30 zou moeten aankomen. De partijen konden dus beginnen en enkelen waren zelfs al bezig zo te zien.

Na een uurtje kwam ik even een kijkje nemen. Pacôme stond een stuk en twee pionnen voor, dat zag er goed uit voor hem op bord 2. Op bord 3 was het net de omgekeerde situatie, dus had ik een iets minder goed gevoel voor Mykyta, maar wie weet. Ook de stelling van Axel op bord 1 zag er veelbelovend uit, hopelijk kon hij het deze week wel afmaken. Bij de tweede jeugdploeg viel me vooral de partij van Ivan op: die was al volop bezig met het eindspel met twee Paarden voor hem tegen Loper en Paard voor de tegenstander, met daarnaast nog hier en daar een pion. Voor de rest niets speciaals, of misschien toch wel: op de klok van Alîm stond minder tijd dan op die van zijn tegenstander. Geloof me, dit is het vermelden waard!

Omstreeks kwart voor vier nog een kijkje gaan nemen: de partij van Ivan was net klaar, remise wegens onvoldoende materiaal. Ook net dan kende de partij van Mykyta zijn einde, zijn tegenstander had nog een Koningin en enkele pionnen tegen twee pionnen, volgens mij kan zelfs Magnussen dat niet meer goedmaken. En zo geschiede ook: zijn tegenstander promoveerde nog een pion naar een Toren en zette hem prompt mat. Nadien volgde nog een analyse van hun partij.

In de overige partijen zag ik dat Jelle een kwaliteit voorstond en dat Steven intussen ook in het eindspel was geraakt, vier pionnen tegen drie voor zijn tegenstander en ongelijke Lopers. De partij van Georges leek niet zo goed te gaan, een stuk en twee pionnen achter en duidelijk minder tijd op de klok. Zijn zucht toen hij rechtstond sprak dan ook boekdelen. Kort daarna eindige de partij van Steven op een remise. Axel stond toen ook een stuk voor zag ik. En intussen had de tegenstander van Alïm al meer tijd gebruikt en stond de klok dus logischer: meer tijd bij Alîm. Tegelijk had ik de indruk dat hij er beter voorstond. Kort daarna waren we getuige van wat ik toch onsportief gedrag zou noemen: de tegenstander van Jelle stond recht van zijn bord, mompelde iets, verfrommelde zijn noteringsblad, gooide het op de grond en vertrok. Jelle had dus gewonnen, maar verschillende personen in de zaal waren even raar aan het opkijken.

Het noteringsformulier kreeg de volle laag

Bij de volgende kijk was ik net op tijd om te zien dat Alîm had gewonnen. De partij van Pacôme was aan het keren, evenveel pionnen langs beide kanten, met een overwicht op één vleugel voor zijn tegenstander, geen stukken meer alleen qua tijd stond hij nog duidelijk in het voordeel. Idem bij de partij van Justin, wel nog stukken op het bord, maar het zag ernaar uit dat zijn tegenstander een licht voordeel had, maar Justin had veel meer tijd.

Mijn voorspelling van de partij van Georges leek kort daarna niet te kloppen: Georges kwam ons plots vertellen dat hij gewonnen had. Zijn tegenstandster gaf toe hem blijkbaar stukken cadeau te hebben gegeven, die Georges in dank afnam, ze gaf dan ook op. Ook Pacôme ging uiteindelijk ten onder, het pionnenoverwicht werd omgezet naar een promoverende pion en tegen een Koningin kon hij het niet lang meer volhouden. Ook Justin kon het niet volhouden en ging ten onder, evenals Johan. En zo waren er nog drie partijen.

De eerste jeugdploeg was al zeker van verlies, de tweede jeugdploeg was al zeker van winst, alleen bij de volwassenploeg kon het nog alle kanten uit: wat Vincent zou doen was bepalend voor de uitkomst van de match.

Vincent won uiteindelijk en haalde zo de winstploeg binnen, en de twee andere spelers leken dat te gebruiken om het dan ook maar af te werken, winst voor Axel en remise voor Bob.

We winnen dus met de volwassenploeg in 5A en staan hiermee eerste en het was nadien duidelijk dat de ploeg van CREB – als we naar hun ELO kijken – een sterke ploeg was. Proficiat dus aan onze volwassenploeg!

De eerste jeugdploeg in 5F had net het omgekeerde resultaat dan vorige week (met deze keer Axel die wint en de drie jeugdspelers die verliezen) en zaken een beetje naar de 4de plaats. De tweede jeugdploeg in 5O kon wel winnen en stijgt een plaats naar de 6de stek.

Voor het geval dat je je zou afvragen waar Patrick gebleven was: die was met onze zusterploeg in 4E gaan spelen, aangezien ze zich verplaatsten naar Europchess – hun lokalen zijn voor hem bijna op wandelafstand – had hij gevraagd om met hen te spelen. Meer informatie hoe zij en onze andere zusterploegen het deden vind je hier.

Nu zijn er drie inhaalavonden dus ziet er naar uit dat het iets rustiger zal worden de volgende weken. Dit heeft ons dus de kans om voor het Bekerkampioenschap de laatste match van de voorronde en de kwartfinales af te werken. En uiteraard de twee inhaalmatchen van de Clubcompetitie.

One Comment

  1. Patrick
    Patrick 26/10/2023

    Dag Gregory; weeral een top artikel. En een dikke proficiat aan de volwassenenploeg in interclub. Misschien maar gelukkig dat ik er niet bij was; want ik heb ook geen punten kunnen scoren voor Opwijk 2.

Comments are closed.