Press "Enter" to skip to content

Eigen lof stinkt.

Mijn vorige officiële partij dateert van 9 februari 2018 tegen Jean-Louis De Smedt. Het werd remise. Ik ben al die tijd wel veel met schaken bezig geweest, maar enige vorm van competitiestress was mij ondertussen totaal vreemd geworden. Het lot had beslist dat ik de eerste ronde van het clubkampioenschap mocht spelen tegen Jorik Shala…

Jorik volgt sinds meerdere jaren schaaklessen bij jeugdschaak.be, net zoals vele andere jongeren uit onze club. Dat die jongens kunnen schaken is duidelijk. Tijdens de rapid werd ik elegant door Bob van tafel geveegd en dus was ik gewaarschuwd. De partij winnen door een blunder zou er dus niet in zitten.

Ik was er dus allesbehalve gerust in. Met een dik pak stof op mijn vergaarde kennis over de schaakopeningen (voor zover ik dat al heb) en flinke verkoudheid daar bovenop vatte ik de partij met zwart aan. Er stond niet veel goeds voor mij in de sterren geschreven.

Mijn strategie was eenvoudig, terugvallen op mijn gekende openingen, rustig blijven en geen risico nemen. Werken aan mijn ‘klein plan’: afruilen en rekenen op een betere pionnenstructuur om aan het einde van de partij de winst te kunnen binnenhalen.

Jorik begon, zoals ik had verwacht, behoorlijk agressief aan de partij. Geen van ons beiden maakte echte fouten, maar we speelden zeker ook niet altijd de beste zet. Uiteindelijk verslikt mijn tegenstander zich in de aanval, en werden de dames geruild. Ik kwam een pion voor en had zelf een vrijpion. Een tweede pion van wit zou ook vallen. Het kalf was verdronken en Jorik gaf op.

Beste schaakvrienden, voor wie het nog niet wist, een nieuwe generatie biedt zich aan! We gaan onze tenen nog mogen uitkuisen.

Wil je ook je partij bespreken, stuur ons dan de PGN door met je analyse en een kort tekstje!!!