Press "Enter" to skip to content

Allemaal samen op pad – Een relaas van de 2de ronde interclubs tegen Pantin

Op ronde 2 mochten de drie Neder-Over-Hembeekse ploegen naar Pantin aan het Flageyplein om hun leiderplaats te verdedigen.

Om kwart voor twee waren Patrick, Jelle, Johan en Maarten al present om hun best te doen voor de volwassenenploeg alias Gambiet 3.

Iets later was Axel daar met Pacôme, Mykyta en Justin voor Gambiet 4.

En Iets later kwam ook Âlim, Wouter en Bob er aan; Alexandr was ondertussen ook al aangekomen en was Gambiet 6 ook compleet.

Twee ploegen- gambiet 3 en 4- mochten aantreden op verdieping 1, met nog andere 5 bezoekende ploegen en gambiet 6 moest een verdieping hoger spelen, met nog 2 andere wedstrijden. Pantin heeft dit jaar 9 ploegen in competitie.

Gambiet 3 (rechts) en Gambiet 4 (links) net voordat de partijen starten
Patrick is druk bezig (1)

Van onze wedstrijden heb ik niet veel details gezien, omdat ik het meer dan druk genoeg had met mijn partij. En van de partijen en scoreverloop van de ploeg op de 2de verdieping weet ik bijna niets.

Chronologisch dan van de wedstrijden van gambiet 3 en 4.

Na een kwartier of zo, keek ik eens rond en zag al een witte koning op het midden van het bord bij Justin staan. Hij had al gewonnen.

Naast mij was de tegentreefster van Jelle aan het rondwandelen, terwijl zij aan zet was, en ze had al een tweetal zetten gespeeld. Ze leek niet echt geïnteresseerd om een partijtje schaak te spelen.

Partij van Jelle, niemand aan het bord (1)

Nog een kwartiertje later was er een tweede partij beëindigd. Pacôme had ook zijn tegenstander verslagen.

Dan duurde het terug een tijdje tot er een nieuw resultaat kwam. De tegenstanster van Jelle deed er alles aan om haar stukken niet te ontwikkelen en verloor eerst een loper en dan een paard en Jelle moest haar toch mat zetten vooraleer hij het punt kon bijschrijven.

Ik stond lang lastig, maar mijn tegenstander nam een pionnetje, dat hem een stuk kostte voor nog een pion. Ik dacht dus dat ik dan gewonnen stond, maar had geen goed oog in al zijn actieve stukken, en besloot tot een afruil van de torens, maar waarna zijn dame veel actiever stond dan mijn dame en loper. Nadat ik met de dame een pion aan de rand genomen, kon ik mijn dame niet meer gebruiken om een eeuwig schaak te vermijden. Remise dus.

Dan Mykyta; toen ik ging kijken na mijn match, stond hij in een toren en loper eindspel twee vrije verbonden pionnen voor. De winst liet dan ook niet lang op zich wachten.

Mykyta aan zet, toen stonden er wel nog twee torens. (1)

Ondertussen was het nieuws van de 2de verdieping niet goed. Alexandr en Bob hadden verloren en Âlim had gewonnen. Wouter had een stuk geofferd in een betere stelling, werd mij gezegd. Toen ik ging kijken stond een Wouter een stuk achter met onvoldoende compensatie, wat dan ook een derde verliespartij opleverde voor Gambiet 6.

Bob is aan het nadenken: hoe krijg ik mijn witte Loper en Paard terug in het spel? Achter hem de partij van Alexandr. (1)

Dan terug naar de 1ste verdieping. Het was bijna 6 uur en er waren nog 3 partijen bezig in de zaal: Axel voor Gambiet 4 en Johan en Maarten voor Gambiet 3.

Iedereen is naar huis, maar Axel (links, met zijn rug naar ons), Johan (midden, kijkt naar ons) en Maarten (rechts, kijkt naar ons) nog niet.

Ik vond dat Axel gedurende de partij altijd voordeel had, maar dan op het laatst zag ik dat hij een toreneindspel had met 1 pion minder, dat hij niet heeft kunnen houden. Maar hij zal zeker trots zijn op zijn teammaten die alle drie een mooie overwinning in de wacht gesleept hebben.

Maarten was ook in een lang gevecht gewikkeld tegen een landgenoot, die ook voor de eerste keer een interclub partij speelde. Ze leken het heel prettig te vinden, want ze wouden van geen ophouden weten. Ze waren in een moeilijk paardeindspel terechtgekomen, met een pion meer voor Maarten. Maar ik denk toch dat de vermoeidheid moet toegeslagen hebben, want Maarten’s tegestander verloor nog een pion en dan was de stelling voor hem niet meer te houden.

Een deugddoende overwinning voor Maarten als eerste interclubmatch.

Johan was ook in een paardeindspel gekomen, maar met  één pion minder. Zijn tegenstander werd ook al moe en zag het niet meer zitten en ging voor een herhaling van zetten, wat Johan in dank aannam.  

Dit maakt dan dan Gambiet 3 alleen aan de leiding staat in A, dat Gambiet 4 co-leider is in 5F (met minder bordpunten dan Midden-Limburg) en dat Gambiet 6 in de middenmoot staat in 5O.

Op naar volgende week voor 3 overwinningen thuis tegen CREB, Leuven en KGSRL.

(1): een grote dank u aan Michel Elinckx voor het gebruik van zijn foto’s van ronde 2 van het Interclub.

One Comment

 1. Maarten
  Maarten 16/10/2023

  Leuk verslag, Patrick. Door de instructies van Jan was ik goed voorbereid en heb ik een geslaagde eerste interclub achter de rug. Ik ben blij dat ik een steentje heb kunnen bijdragen aan overwinning van de ploeg.

  Mijn tegenstander bood nog een remise aan, waar ik over na hebt gedacht om aan te nemen. Met een pion voor wilde ik toch voor de winst doorspelen. Risico was dat ik zelf een fout zou maken in het eindspel en zou verliezen. Gelukkig is dat niet gebeurd.

  In de analyse met stockfish stond ik in de opening voor (+2, zelf na een zet +4), maar naar het middenspel ging mijn voorsprong weg. Zover dat zwart zonder materiaalvoordeel voor kwam (-2/-3), maar mijn tegenstander heeft er niet van kunnen profiteren. Naar het eindspel toe wist ik het weer recht te trekken en om te buigen naar een pion voorsprong.

  Het is een leuke ervaring en zin in meer 🙂

Comments are closed.