Press "Enter" to skip to content

Wat doen schakers tijdens de zomervakantie?

Last updated on 06/07/2024

Zo, het schaakseizoen 2023-2024 van Schaakclub Richard Réti zit erop, alle winnaars van alle competities zijn gekend en we kunnen genieten van de zomervakantie. Maar wat doen schakers eigenlijk tijdens hun zomervakantie?

In onze schaaklokalen zal het namelijk stil zijn, het kan zijn dat je op vrijdagavond een lid in ‘t Hiembeiks Kotteer vindt, maar het is geen garantie. Er zullen zelfs twee weken zijn waarbij ‘t Hiembeiks Kotteer volledig gesloten is! En het nieuwe schaakseizoen begint pas in september …

Ik wou jullie dus enkele tips geven wat jullie zouden kunnen doen tijdens de maanden juli en augustus. Lees verder als je wil leren welke kijk je kunt hebben op de zomervakantie.

Je kunt achteruit kijken: Wat heb ik vorig seizoen niet goed gedaan, of net wel?

Nu je voorlopig geen andere partijen meer moet spelen, heb je eindelijk tijd om de partijen van vorig seizoen eens grondig te analyseren. Je kunt het alleen doen, met de computer doen, met een vriend, met een ander lid afspreken of zelfs een coach voor 2 maanden huren. Resultaat: op het einde van de zomervakantie weet je wat je goed of minder goed deed vorig seizoen en met die kennis zou het volgende seizoen stukken beter moeten zijn!

Je kunt vooruit kijken: Voorbereiden op het nieuwe seizoen

Een nieuwe opening gezien? Die eindspelen die je wel eens zou kunnen gebruiken als je uiteindelijk slechts een pion voorsprong hebt. Tijdens de zomermaanden kun je ook leren wat je nog niet kent. Dat kan met een boek, via Youtube, met een coach. Resultaat: met deze nieuwe kennis zal je nu zonder problemen de mogelijke tegenstander, die zich iets minder heeft voorbereid tijdens de zomer, zonder moeite kloppen volgend seizoen!

Je kunt naar de wolk kijken: Online!

In onze club is er misschien niets meer te beleven, maar online is er des te meer mogelijk. Er bestaan honderden websites waarop je een partij kunt spelen tegen iemand die online is. Resultaat: dankzij de duizenden partijen die je hebt gespeeld heb je een veel betere praktijkervaring dan de tegenstander die het iets relaxter deed tijdens de vakantie en zodoende weet jij wat je moet doen, terwijl je tegenstander de mist ingaat!

Je kunt in een andere richting kijken: Iets anders proberen, maar nog altijd in het schaak thema

Eigenlijk weet je dat je alles weet. Maar misschien kun je ook de anderen laten profiteren van deze kennis. Start een Youtube kanaal waarop je toont hoe goed je bent of uitlegt wat anderen beter kunnen doen. Je kunt je diensten als mentor ook aanbieden aan de mensen die vooruit of achteruit aan het kijken zijn. Sowieso ben je al voorbereid genoeg voor het volgend seizoen!

Of je kunt gewoon naar iets anders kijken: Gewoon iets anders dan schaken

Je kunt ook even twee maanden profiteren van het feit dat je niets moet doen met schaken. Je kunt naar de festivals gaan, je kunt pretparken bezoeken, je kunt naar het buitenland reizen. Er bestaat namelijk ook een leven naast het schaken!

Welke richting je beslist hebt om uit te kijken is jouw keuze, geniet sowieso van de zomervakantie!