Press "Enter" to skip to content

Op afstand, ter plaatse of achter het bord

Last updated on 08/07/2024

Jan had zoals vorig seizoen voorzien om de Beker finale op te zetten met DGT Livechess Cloud, waardoor je vanop verschillende plaatsen de finale kon volgen.

Hij had zelfs voor een tweede bord gezorgd, zodat ook een kleine finale kon gespeeld worden, zodoende zouden we zelfs een top 3 kunnen vastleggen.

En afhankelijk van je situatie, kon je de wedstrijden volgen vanop afstand, ter plaatse of achter het bord.

Je kon dus, als je het zover had geschopt, de finale (en kleine finale) achter het bord zitten. Dat was het geval voor Vincent en George, de finalisten en Bob en André, de verliezers van de halve finales die nu onderling zouden uitmaken wie de derde plaats zou krijgen.

Toeval wil dat ook Michel en Eddy diezelfde avond achter een bord zaten, zij moesten nog hun laatste partij van het Clubkampioenschap afwerken. Niet veel inzet, dus waren ze relatief snel klaar. En ook omdat Eddy absoluut om negen uur de match tussen Nederland en Frankrijk wou zien van het EK 2024.

Tot grote spijt van Eddy werd deze partij niet gespeeld op een elektronisch bord en kon die dus niet op afstand gevolgd worden. Maar hij was wel klaar kort voor negen en was nog op tijd om de voetbalmatch te volgen.

Je kon ook ter plaatse meekijken: Jan had ook een groot scherm meegebracht om de partijen in de café op dat scherm te projecteren, maar uiteindelijk zaten we allemaal achter de computer van Jan om de wedstrijd te volgen en van commentaar te voorzien. Bij bepaalde stellingen probeerden we onze telepathische krachten, maar die bleken we uiteindelijk niet te hebben. En tijdens onze analyses was er vooral iets anders duidelijk: er was een reden waarom we de finale niet hadden gehaald en niet achter het bord zaten!

Soms moesten we ook zwijgen als één van de spelers een drankje kwamen nemen. En als je echt wou, kon je ook nog even in de zaal gaan kijken, gewoon het café uit en rechtdoor blijven gaan (en de deur openen).

En als laatste, kon je op gelijk welke plaats met een internetverbinding via een browser ook de matchen volgen dankzij de Livechess Cloud. Zo zag het er bijvoorbeeld uit als je op je smartphone aan het volgen was.

De eerste partij die erop zat was de kleine finale: in onderstaande positie gaf André op, hij stond al een pion achter en nu zou ook nog eens een kwaliteit volgen.

Daarmee had Bob zich van de derde plaats verzekerd.

Vincent had in het begin van het seizoen het meeste ELO, dus hij moest winnen om de Beker binnen te halen. Georges deed zeer lang zijn best, maar kwam op een bepaald moment twee pionnen achter. Hij deed zijn best om het Vincent zo moeilijk mogelijk te maken, maar met net geen 9 minuten over op de klok tegen de 49 minuten van Vincent maakte Vincent volgende vork, waardoor Georges verplicht zou zijn het Paard te nemen (ik ga er even van uit dat hij het Paard niet zomaar zou opgeven) en de promotie van de zwarte pion niet meer kon tegengehouden worden:

Uit analyse blijkt dat er een mat in 8 inzit eens Georges het paard pakt:

Niet zeker of Georges dit berekend had, maar het zag er hopeloos genoeg uit om dan toch op te geven.

En zo komt er ook een eind aan onze laatste competitie, de Beker. En het is Vincent Maesschalck die zich dit seizoen de Bekerkampioen mag noemen!

Proficiat Vincent!