Press "Enter" to skip to content

Het Reti Maneuver

Last updated on 03/10/2022

Dat Richard Réti een innoverende schaakgrootmeester was, is zeker gekend. Een van de pareltjes van zijn studies was zonder meer het eindspel. Niets is wat blijkt, ook als staan er nog maar weinig stukken op het bord.

In onderstaande stelling is wit ogenschijnlijk verloren. Zijn eigen pion kan niet veilig promoveren en de zwarte pion lijkt af te streven op een promotie.

Toch is deze stelling remise. Deel jij ook de inzichten van Richard Réti? Wit is aan zet…

Het foute plan… poging nummer één

Wat uiteraard niet werkt is het inhalen van de pion die op weg is naar promotie.

Het foute plan… poging nummer twee

Wat ook niet zal lukken is om de eigen pion te laten promoveren. Deze kan duidelijk ingehaald worden door de zwarte koning

Even bezinnen…

De tweede poging legt een probleem bloot in de stelling van zwart. Ook als is de witte koning ogenschijnlijk ver verwijderd van zijn pion, toch vorm hij na twee zetten een bedreiging voor zwart. Zodra de koning de d-lijn kan bereiken om de pion te verdedigen wordt het remise. Het enige probleem is dat een goede tegenstander op tijd de pion van wit zal aanvallen zoals we hierboven reeds zagen.

De goede oplossing

De sleutel naar de oplossing is dat wit niet te snel een keuze mag maken tussen het inhalen van de h-pion en het verdedigen van zijn eigen pion. In tegenstelling tot de werkelijkheid, waar een schuine lijn langer is dan een rechte lijn, is dit in het schaken niet het geval.

Wit kan hiervan gebruik van maken om langs de diagonaal te bewegen en dichter te komen bij de pion van zwart én zijn eigen pion. Hierdoor zal zwart verplicht worden om een keuze te maken: ofwel promoveren ofwel de witte pion slaan. Maar in beide gevallen komt wit net op tijd om de remise te behouden.